Småt er godt

Det vist ikke længere nogen hemmelighed, at udviklingen får frygtelig stærkt inden for teknik og fotografisk udstyr.

Kameraerne bliver mindre og mindre samtidigt med, at der bliver stoppet flere og flere funktioner og finesser i dem for, at stille den kræsne forbruger, der bliver mere og mere bevidst om, hvad det er de vil have og hvad et kamera kan forventes at levere.

I takt med, at de spejlløse kameraer vinder terræn, og bliver både bedre og billigere, så kommer der naturligvis flere og flere varianter. Jeg besluttede mig for, at afprøve et af af dem og investerede derfor i Canons M50 MKI.

Canon M50 er et smækkert lækkert lille let kamera, spækket med alskens lækre funktioner, det står bestemt ikke tilbage fra sine familiemedlemmer bland DSLR kameraer på nogen måde, dog er funktionsknapperne blevet noget simplificeret, hvilket man lige skal vænne sig til. Eneste anke er det forholdsvis lille udvalg af linser.

Det her lille lette kamera vejer blot 390 gram inklusive batteri og hukommelseskort, alligevel kan det alt det som det skal kunne. For eksempel er det udstyret med en lækkert fuld vipbar touchskærm, som gør det nemt at tilgå både menuer og funktioner.

Den elektroniske søger fungerer hurtigt og præcist, og det er nemt at stille skarpt på sit motiv både ved hjælp af auto såvel som manuelt fokus. Godt nok skal man lige vænne sig til den lidt sjove låsemekanisme på det lille 14-45 objektiv, men efterhånden som man lærer det at kende, så giver det mening med dets berettigelse.

Specifikationer: 24 megapixel, 10 frames i sekundet, 4K ultra HD video, Wifi/NFC, Bluetooth, 143 fokuspunkter og avanceret Digic 8 processor.

En ting der undrer mig er, at Canon har bibeholdt den interne flash, hvor de i stedet kunne have sparet endnu mere vægt. Hvad angår kit objektivet 14-45 f/3.5-6.3 STM så er det et rigtig fint lille meget funktionelt objektiv der yder ganske fornuftigt. Det er hurtigt og præcist, og det har indbygget billedstabilisering.

Som ekstra udstyr til det her kamera, vil jeg helt klart anbefale ekstra batterier. Kameraet kan klare lige knap 300 skud på en opladning. Hvis du mangler lidt ekstra rækkevidde, kan man til relativt få penge skaffe en 55-200 mm som passer til EF-M fatningen.

Tid til at lege

Når verden går i stå og lukker ned, kan det være rigtig svært, at dyrke sine hobbyer. Som amatør fotograf, er det nødvendigt, at prøve nye ting af. Det kan være nyt udstyr eller ideer man går og rumler med.

Den anden dag, da jeg alligevel gik hjemme med influenza og hjemmekarantæne og ventede på testsvar fra Coronapodning, begyndte jeg at rode lidt med min sorte baggrund og nogle små figurer vi havde stående. det var ganske sjovt.

Billedet her, er taget med mit Canon 800D. Jeg har brugt en Canon FR60 speedlite, og en Canon 24-105 linse til det her foto. Lukketiden er 1/10 sekund, iso er sat til 100, og jeg skruede lidt ned for flashudladningen, så den blev sat til 1/4 styrke.

Hej alle sammen

Velkommen til min hjemmeside

Jeg er en stille gut der bare elsker at fotografere. Jeg stiller ikke de store krav til mit udstyr, men jeg planlægger som regel hvad det er jeg gerne vil fotografere, og hvor jeg vil hen.

Jeg fotograferer stort set alle slags motiver. Jeg har dog en stor interesse i at tage nattebilleder, landskabsfotografering  modelportrætter. Jeg elsker  at nørkle med mine fotos, deraf navnet fotonørkler.dk.

For ganske nyligt har også jeg kastet min interesse på at tage billeder af de helt små ting i naturen. Makro fotografering, er både sjovt og fascinerende.

Mit foretrukne udstyr er som følger:

Canon EOS 800D, og Canon 6D. Jeg benytter næsten altid flash, og jeg har valgt en flash fra Cullman. den er effektiv samtidig med at den har en fornuftig pris og størrelse. 

Når jeg er ude på en fototur benytter jeg mig for det meste af et fuldt manuelt (M) program. Hvis jeg fotograferer med flash bruger jeg et program hvor kameraet styrer det meste. (P) Her styrer jeg dog selv ISO. På flashen kan jeg så vælge enten  Manuel, TTL eller Zoom tilstand, afhængig af hvad jeg lige er i humør til.

Rigtig mange af mine billeder tager jeg dog på blænde prioriteret (A/AV) Det gør jeg, fordi jeg gerne vil have fuld kontrol over dybdeskarpheden i mine billeder.

Jeg har fotograferet i efterhånden en hel del år, og stiftede for et par år siden Facebook gruppen Fotonørklerne. Jeg er også medlem af en fotoklub, hvilket jeg absolut kan anbefale hvis du er nybegynder, og gerne vil lære dit kamera og de forskellige begreber bedre at kende.

Sammen med ligesindede, er det langt nemmere, og meget spændende, at få styr på begreberne og blive bedre til at fotografere.

Det er dog vigtigt at huske at det er ikke prisen på dit udstyr der tæller, for at tage gode billeder. Det handler om tid, lyst, vilje, og masser af tålmodighed. Mit motto er derfor at det bedste kamera, det er det du har med, hvad enten det er et spejlrefleks, lommekamera eller mobiltelefon. Rigtig god fornøjelse derude.