Store Motiver

Det er ikke dyrt, eller svært at fotografere store motiver

Mange amatør fotografer, specielt begyndere går rundt med en forestilling om, at det er både dyrt eller svært at fotografere store motiver, som for eksempel de smukke store træskibe fra Tall-Ship race.

Jeg var et smut i Esbjerg, for,  at se om jeg kunne fotografere de mange smukke store sejlskibe. Det er en fantastisk oplevelse, og det setup der var blevet arrangeret, var helt utroligt. 

Fotografering af de store skibe er en kæmpe udfordring, for hvordan får man nu lige dybde og sjæl med. Hvordan kan man få de 50 meter høje master med, eller hvad med fuld længde. Det behøver ikke koste en formue. Jeg havde blot min gamle Canon 700D (et entry-level) med, men til dagen, havde jeg investeret 1300 kroner i en rigtig dejlig brugt vidvinkel linse. En sprit ny fra Canon koster ca. 1700-1800 kroner, og jeg betragter det som en rigtig fornuftig og prisbillig investering, når man ser på konkurrenternes priser.

Mange af de billeder jeg har taget til arrangementet med de store skibe, har jeg således taget med et Canon 10-18 vidvinkel, simpelthen for at kunne få det hele med.

Du vil ikke fortryde, at anskaffe dig et vidvinkel objektiv. Canons 10-18 mm koster som sagt i omegnen af 1700 kroner som nyt, det giver dig et meget bredt billedudsnit, så du  netop kan få det hele med, uden at skulle ud på en dagsmarch. 

 

En udfordring, kan være kraftigt lysindfald, for eksempel være solen.  I Esbjerg prøvede jeg at fange skyggerne på billedet her, men solen gjorde det rigtig svært for mig. Mine billeder havde den tendens til at “brænde ud” det vil sige blive voldsomt overbelyste. Jeg valgte så at benytte enten UV filter eller ND filter,  med en blænde  på f/7.1 eller mindre (over 7.1)  Når du styrer blænden får du også en større kontrol med dybdeskarpheden i billedet.

En anden stor udfordring ved motiver som kæmpeskibet på billedet af skibet er, at få afstand nok til motivet. Molen vi som publikum gik på var meget smal, og store siloer og bygninger gjorde at muligheden for at lægge afstand til motivet var begrænset. Derfor kan det være en ide at investere i en vidvinkel, som fås i forskellige typer, størrelser og kvaliteter. Jeg bruger Canon 10-18, der er både prisbillig og effektiv med en maksimal billedvinkel på 107 grader, denne er  mindre på APS-C end på Full-frame.