Udstyret, også til det lille budget.

Jeg er blot amatør eller hobby fotograf om man vil kalde det sådan. Jeg har på forhånd fra første færd valgt at jeg ikke vil poste en bondegård i min hobby, også selv om jeg elsker at fotografere.

Fotografering kan være ekstremt dyrt at have som hobby, når det handler om anskaffelse af udstyr. Det er derfor en rigtig godt ide, at sætte sig ned og spørge sig selv, hvad er det jeg gerne vil? Hvad har jeg råd til? Hvor stort er mit ambitionsniveau? og hvad ved jeg allerede om fotografering?

Alle fotografer, professionelle såvel som amatører er jo startet et sted. Derfor bør man kigge i pengepungen og samtidig vurdere hvor bredt man vil sprede sine ambitioner, og hvor meget man vil ofre i sit budget.

Producenter af kameraer:

Der findes et hav af producenter som laver udmærkede og prisbillige spejlrefleks kameraer, eller systemkameraer til begynderen.

Canon = prisbilligere kameraer med nemme menuer og høj kvalitet.

Nikon = stærke kameraer i mange prislejer, meget høj kvalitet. Menuerne har en anelse højere indlæringskurve end Canon. Da jeg selv er fan af Canon er det dem jeg vil fokusere på. Om end Nikons 3000 serie bestemt er et hit og et godt sted at starte.

Canon laver for eksempel en række “entry level” kameraer hvor kvaliteten er i top og samtidigt utroligt nemme at bruge. Det gør Nikon også. Hver og især har de deres styrker og svagheder.

Sony har de sidste par år, barslet med nogle fremragende spejlløse kameraer. Jeg har selv, i en længere periode, benyttet et A7 med en full-frame sensor. I dag er de til at komme i nærheden af til rimelige priser. For eksempel er der nu ikke længere særlig stor afstand imellem APS-C og Full-Frame, hvis man går efter Canons 6D WG og op efter, i forhold til Sonys A7 modeller. Canons 6D WG fås fra omkring 8000 kroner hvor den seneste 90D med APS-C typisk ligger i omegnen af 10.000+

Af gode starter kameraer fra Canon vil jeg nævne:

Canon Eos 1000D og opefter. Canon Eos 30D og opefter. Jo lavere serie tallet er, jo ældre er kameraet og jo lavere opløsning har det. Lige nu er 1000 serien nået til Canon Eos 2000 og 4000D. Sidst nævnte model er billigt og funktionelt, det vejer ikke særligt meget., til gengæld skal man være opmærksom på, at objektiv fatningen på denne model ikke er lavet af metal, men derimod plastic, og derfor slides væsentligt hurtigere.

En svaghed er dens fatning der er lavet af plastic og derfor i teorien slides hurtigere end andre, forgængernes er lavet af metal og er meget slidstærke, lukkeren har en meget lang levetid og kameraet kan fungere i mange år. Jeg startede selv med et Canon Eos 1100D. I dag kan man få 2000D der faktisk er en opdateret/moderne udgave af netop 1100D, den har bare fået en forbedret chip, det er stadig digic4 men i moderne klæder, og derfor leverer den 24 megapixel, og denne udgave er da også i stand til at kommunikere med smartphones via blue-tooth. Prisen ligger omkring 2200 kroner.

Canon Eos 100D er et rigtig dejligt og meget populært kamera. Det har touchscreen og det både fylder og vejer langt mindre end sine søskende. Den nyeste udgave hedder 250D, der har meget høj opløsning og som alle de nyere Eos modeller en fantastisk Live View funktion. 100D er nok et af de bedste jeg nogensinde har arbejdet med. Menuerne er intuitive og vanvittigt let at lære at mestre, samtidig med at knapperne er fåtallige og glimrende placeret.

Canon Eos 100 – serien har en gren der hedder 300 osv. Jeg bruger selv lige nu et Canon Eos 800D. Modellen har vippeskærm (praktisk under vanskelige forhold) Det har touchskærm og en menu der er nem at bruge. Det er specielt anvendeligt om natten i buldermørke, hvor man alligevel ikke kan se sine knapper. Når jeg engang skal udskifte denne model, sværger nok til efterfølgeren. Efterfølgeren af 800D hedder så, som i nok har gættet 850D. Sidste skud på stammen fra Canon er 90D der har alt det bedste fra både 10ér og 100´serien, og endda en række lækre funktioner fra full-frame serierne.

Objektiver:

Hvilket udstyr en amatør fotograf bør vælge, kan man altid få en god debat om. Jeg har dog mine egne bud hvad jeg selv syntes var rigtig dejligt at have. Jeg fokuserer på Canon, da jeg selv bruger dette mærke. Jeg har valgt at nævne de to nedenstående, der kan fungere som et glimrende supplement til dit kit objektiv.

Canon 50 mm f/1,8 prime (fast objektiv) – prisbilligt og hamrende skarpt/lysstærkt objektiv. det er velegnet til portræt fotos og mange andre fotoopgaver. Det yder en maksimum blændeåbning på f/1.8 hvilket betyder du kan få en meget fin sløring af din baggrund, hvad enten dit kamera er af full-frame eller crop-sensor typen.

Det er et objektiv du som fotograf “aldrig” skifter ud, simpelthen fordi det yder fantastisk til prisen. Det kan anskaffes til omkring 800-1000 kroner ved de fleste forhandlere. Somme tider kan det findes brugt til en plovmand. Der findes varianter fra både Samyang, Viltrox, Tamron og Sigma med flere, men her syntes jeg ikke det kan betale sig ikke at investere i Canons eget produkt. Nikon laver i øvrigt noget tilsvarende.

Canon 70-200 L f/4 mm (telelinse) Det her er Canons mindste professionelle linse, det fås med eller uden billedstabilisator. Det koster fra ca. 4000 kroner og opefter, det er selvfølgelig mange penge, men meget billigt i forhold til hvad dets brødre koster. Med det her objektiv får du et højtydende, let og stærkt objektiv.

Det fylder og vejer væsentlig mindre end dets brøde, men er enormt lækkert at arbejde med. Når du får det i hånden, kan du med det samme mærke kvaliteten i forhold til de standard linser der fås til 800-1200 kroner. I modsætning til standardlinser hvor blænden formindskes jo mere du “zoomer” så bibeholder det her f/4 hele vejen ud. det betyder du hele tiden har masser af lys til rådighed. Storebroren hedder f/2.8.

Det her tele objektiv (linse) er udmærket til rigtig mange discipliner. det yder fremragende til portrætter og sport. Hvis du ønsker at fotografere fugle på stor afstand, bør du nok vælge minimum en 300 mm eller større.

Brændvidden på 70-300 giver selvfølgelig lidt begrænsninger i bunden af skalaen, i forhold til billedudsnit. Men monteret på et kamera med APS-C sensor (crop) er der så meget der taler for, at vælge det her.

Alsidighed er en god ting at have i tankerne som nybegynder. Der findes et hav af objektiver, nogle hedder noget bestemt, som for eksempel STM – eller USM med endelsen L eller noget andet, de refererer til typen om det er standard, semi-professionel, eller professionel, nogle gange bare i forhold til funktion. Begyndere bør nok starte med, at kigge efter såkaldte STM objektiver. Canons 24-105 STM eller 50 mm f/1.8 STM er glimrende starter objektiver, der faktisk leverer pivskarpe billeder, også kan de endda bruges på full-frame, hvis man senere opgraderer sit kamera fra APS-C.

Telekonverter:

Skulle du nu gerne ønske at komme “tættere på” og budgettet er en hindring, så fungerer det her L objektiv glimrende sammen med, for eksempel en 1.4 x telekonverter, der forvandler din 300 mm linse til en 420 mm, fordi den øger din brændvidde med 40% tilsvarende vil en 2.0x telekonverter øge din 300 mm til en 600 mm (100%) En telekonverter koster også en slat, men er immervæk noget billigere end et sprit nyt dyrt tele objektiv af de store.

Det er ikke uden omkostninger at benytte telekonverter. den har en kraftigt forstørrende linse inden i sig, som lyset skal passere igennem, inden det når din sensor. det betyder at lyset skal “rejse” længere, både fordi brændvidden øges, og fordi det skal passere et ekstra stykke glas. I praksis betyder det at du mister ca. 1-2 trin i lysstyrke og din blændes ydeevne reduceres tilsvarende. Det bedste er uanset, hvad du vælger altid, at satse på et bedre objektiv fra start af.

Hvis nu du blot ønsker, at købe standard udstyr hele vejen igennem, betyder det ikke, at du ikke kan få taget supergode fotos, det er faktisk er ofte en fordel i forhold til hvor meget glæde du får af din hobby, og så er skaden ikke så stor hvis du skulle slå noget i stykker. Tamron og Sigma laver rigtig fornuftige standard objektiver til Canons kameraer, og de yder faktisk ofte bedre end Canons egen standard serie.

Tamron leverer for eksempel på zoom/tele siden en glimrende 70-300 telelinse der kan købes til under 1000 kroner, og Sigma en tilsvarende type i forskellige størrelse til mellem 1000 og 2000 kroner. Ønsker du et godt portræt objektiv , og det ikke skal være original ikke, bør du måske kigge efter Samyangs 85 mm f/2.8.

Brugt udstyr:

Det er en god ide, at bruge de sociale medier. Du kan med fordel melde dig ind i deciderede foto-grupper som foto-nørklerne, eller i grupper der formidler salg og bytte af brugt fotoudstyr, dog skal man naturligvis bruge sin sunde fornuft, og slå tingene op på nettet inden man køber.

Du finder ofte også mange gode brugte ting på DBA til fornuftige penge. Her fandt jeg for eksempel selv mit sidste Canon objektiv. For nyligt anskaffede jeg mig et dejligt professionelt objektiv fra Sigma til en tredjedel af nypris, det var i rigtig god stand, skønt det havde en del år på bagen. Jeg kigger altid efter produktions år på et produkt, og sammenligner prisen på noget tilsvarende som nyt + den udvikling der er sket på tingene.

For nyligt valgte jeg selv, at købe et ældre Canon 5D MKII, da jeg ønskede at benytte mig af forholdet 1:1 til makro fotografering. Det er et professionelt kamera, der sagtens kan fås til rimelige penge, og som godt kan tage tusindvis af gode fotos, selv om shutter-count har nået langt over 100.000.

Sidst jeg anskaffede mig et brugt kamera, fandt jeg et Canon 6D WG i rigtig god stand, det havde taget knap 20.000 billeder, og det er simpelthen et dejligt kamera, der tager vanvittigt sprøde fotos og samtidigt kan snakke med min mobil… alt sammen uden at koste en bondegård. Fra nyt koster efterfølgeren MKII fra ca. 7000 kroner og op efter for huset alene.