Endnu mere leg og high speed sync i stuen.

Ind i mellem er der tidspunkter hvor der ikke er så mange modeller at fotografere, eller workshops osv. at deltage i, ja hvad gør man så… ganske som jeg fortalte i sidste indlæg jeg lavede til jer, så øver jeg mig i stuen der hjemme.

Denne gang vil jeg dog fortælle lidt mere om hvad jeg gør og bruger.

På billedet her over kan i lige akkurat få med, at jeg benytter en vinyl baggrund, en hoved-lampe (Keylight A) og en mindre lampe til seperation fra baggrund. Foran mig holder jeg en hvid styren plade der virker som reflektor, og lyser skyggerne på mit ansigt/bryst op.

I kan se mit kamera i billedet. Jeg benytter et Canon 6D MK II til de hersens billeder. På kameraet har jeg monteret et lysstærkt Sigma 24-70 mm f/2.8. Det står på stativ, og jeg benytter min mobiltelefon som udløser.

På kameraet har jeg desuden monteret en Godox Xpro trigger der kan snakke med alle mine lamper på en gang, hver med forskellige indstillinger.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Mig-tagged-2-1024x683.jpg

Til billedet ovenfor, har jeg benyttet følgende indstillinger: EXIF 1/1250 f/2.8 iso 100 og brændvidden valgte jeg at sætte på 45 mm, hvilket faktisk gør at jeg risikerer en fortegnelse pga. vidvinkeleffekten, men da objektivet jo ikke er helt tæt på mig, så er denne ubetydelig.

Nu vil nogen jo nok spørge hvorfor jeg har så hurtig en lukketid. Til et portræt ville jeg normalt også bruge sådan ca. 1/200 i lukketid, en blænde på f/5.6-f/8 måske, men da jeg har meget lidt plads i min stue er det praktisk talt umuligt for mig, at sløre min baggrund uden at snyde i eksempelvis Photoshop, hvilket jeg ikke er så vild med.

Tricket jeg bruger i min stue hvor jeg som sagt og som i kan se på det øverste billede ikke har andet end et par kvadratmeter til rådighed, er en teknik der hedder High Speed Sync.

Billedet her under som jeg tog af en dygtige Anja på middelalderborgen i Roslev, er taget med denne teknik.

HSS fungerer på den måde, at man tillader kameraet at gå på en hurtigere lukketid end den normale flash synkroniseringshastighed som ens flash/kamera kan klare.

Teknikken ændrer måden kameraets lukker/gardin arbejder på, og ved hjælp af den hurtigere lukketid, kan man bruge en større blænde og højere iso.

Jeg benytter typisk en blænde på omkring f/1.8-f/3.5 hvilket kan give en lækker sløret baggrund på steder hvor der ikke er ret meget plads til rådighed, hvor baggrunden er meget tekstureret, eller hvor der er knap så meget lys til rådighed.

Ulempen er så, at man får sværere ved, at få større områder af en model skarpe, men jeg syntes, at så længe eksempelvis øjne og ansigt er det man fokuserer på, så kan man komme rigtig langt, og jeg syntes faktisk det er super spændende at arbejde med.

De fleste moderne flash enheder kan arbejde med High Speed Synkronisering, og på en trigger som for eksempel min Godox Xpro, kan det slås til ved, at trykke på sync. knappen.

Til billedet af mig selv, satte jeg lamperne således, at lampe A (Key-light) skulle yde 1/4 output, og lampe B (seperation) skulle yde 1/8. Jeg syntes i skulle prøve det af en gang.

Men har i pladsen til det, og kan få motivet væk fra baggrunden, så vil jeg alligevel altid foretrække mine standard indstillinger, det er altid et sikkert sted at begynde, især hvis man er helt ny i det her.

Leg i stuen der hjemme

Jeg har ikke noget decideret fotostudie, men jeg kan stort set tage mit udstyr med mig overalt. Men ind imellem øver jeg mig hjemme i stuen.

Mig selv taget med Canon 6D og en Sigma 24-70 f/2.8

Når jeg fotograferer hjemme i stuen, hvor der de fleste steder er mindre end to meter til loftet, så har jeg jo visse begrænsninger jeg må leve med, men det er der råd for. Så jeg benytter gerne en foldbar baggrund og et enkelt stativ til at holde den, skønt den faktisk godt kan stå i klem mellem loft og gulv, så lidt lofthøjde har jeg, at arbejde med.

Baggrunde fra Bresser, fylder virkeligt ikke ret meget når de er foldet sammen, og så vejer de næsten ingenting, hvilket er en kæmpe fordel, især hvis man skal kunne tage den med sig på et photoshoot. I øvrigt er de heller ikke særligt dyre i indkøb, de fås fra omkring en plovmand og opefter, alt afhængig af type og størrelse.

Når jeg fotograferer hjemme i stuen, benytter jeg gerne en hovedlampe og en sekundær for, at bløde skygger op.

Jeg bruger typisk mit Canon 6D MKII sammen med en Xpro trigger der kan snakke sammen med mine lamper der er af samme mærke.

Det fede ved de trådløse triggere er, at de snakker fint sammen med flashlamperne, og man kan stille på hver eneste lampe i blot ved, at at vælge den ønskede gruppe. Eksempelvis som på billedet gruppe A osv.

Som hoved lampe bruger jeg enten en kraftig 600 watts flash lampe med en 120 cm soft-boks monteret, eller en mindre 300 watts mobil flashlampe, som jeg i øvrigt meget ofte benytter som hoved lampe, når jeg er ude på en opgave, simpelthen fordi den er nem at transportere, sætte op, og så fylder den ingenting.

Det er ikke prisen på udstyret der er vigtig, man kan sagtens som amatør fotograf finde gode billige flashlamper og paraplyer, både brugt som nye.

Kam til mit hår – på borgen

Lørdag den 2. september 2023, tog jeg et smut til Nordjylland, hvor jeg havde fået muligheden for, at deltage i en fotodag for modeller og portrætfotografer på den smukke middelalderborg Østergaard ved Roslev.

Selv om jeg har fotograferet portrætter i efterhånden et par år, så skal jeg da lige love for jeg fik “kam til mit hår” deroppe.

Den smukke middelalderborg, har nogle helt utroligt smukke rammer og muligheder for, at lave fede billeder, men giver samtidigt også en masse spændende udfordringer i forhold til både lysindfald, farver og teksturer.

Der er alle mulige slags rum, som for eksempel både en dyster kælder, flotte men afskallede pudsede gule vægge, og dybe vindues partier hvor lyset kan give utroligt smukke udtryk, der sammen med lange mørke gange beklædt med trægulve skaber nogle fantastiske rammer. På billedet herover er Anne-Marie for eksempel ved, at forevige dygtige Nadja i vindues partiet ud mod haven.

Jeg syntes det er rigtig svært men samtidig en fed udfordring man som portræt fotograf, hvad enten man er amatør eller professionel, ikke må snyde sig selv for. Det er nemlig vildt sjov, og samtidigt udfordrende at fotografere på borgen ved Roslev.

Jeg er især rigtig glad for køkken området, hvor jeg har taget de fleste af mine billeder, men man løber aldrig tør for spændende kroge og gange på Østergaard.

Det skal være sjovt at fotografere, og ind imellem kan det hele stikke lidt af, som når man for eksempel får mulighed for, at arbejde sammen med et par herlige piger som Ramillyn og Nadja, ja så kan der opstå de skøreste situationer….. gad vide om Ramillyn skulle til, at give Nadja med kagerullen her ha ha, et lidt skævt billede måske, men jeg elsker det.

Vi var fem fotografer og fem modeller på borgen den dag. Jens, Jan, Poul, John og mig selv, af modeller deltog, Anja, Nadja, Ramillyn, Michelle og Mathilde der også tog lidt billeder.

Jeg binder mig nok ikke til nogen fast foto-disciplin, men jeg kan rigtig godt lide at fotografere portrætter hvor der er fokus på hår og ansigter, gerne med lav dybdeskarphed.

Når jeg fotograferer portrætter på location, benytter jeg typisk en 50 mm f/1.8 nifty fifty, den er let, fylder næsten ingen ting og så yder den udmærket. På billedet her under, er det søde og dygtige Anja der lod sig fotografere på bordet i det smukke køkken.

Nu har jeg jo skrevet jeg fik Kam til mit hår som titlen på det her indlæg, og jeg syntes faktisk det er rigtigt. Jeg syntes jeg lærte en masse, og fik prøvet en masse af, noget virkede, noget gjorde ikke.

Det vigtigste er, at jeg havde en hel fantastisk skøn dag sammen med en masse dejlige og dygtige mennesker, og jeg fik en masse indtryk og billeder med hjem.

Jeg vil slutte det her indlæg med, at vise et billede jeg tog af Michelle Emilie deroppe. Som i kan se på billedet herover er der mange farver, og det er rigtig svært…. syntes jeg, at få det hele til at passe sammen. Det syntes jeg det gør her hvor hun sidder og læner sig op af den afskallede men utroligt smukke væg i køkkenet. Jeg glæder mig allerede til næste gang.

1000 tak til alle for en dejlig dag:

Anja, Michelle, Mathilde, Nadja og Ramillyn, John, Poul, Jan, og Jens.

På skovtur med mobilflashen

Torsdag aften den 26.08. tog jeg til Middelfart og skoven ved Hindsgavl for, at mødes med en god fotoven Henrik Nyvang Kristensen og en sød dygtig model Natasja Bjerreskov, der til lejligheden havde taget et par fine kjoler og sin mor med.

Skønt vejret ikke gav os de vildeste muligheder, så havde vi syntes jeg selv nogle rigtig hyggelige timer, hvor vi fik prøvet lidt af hvert. Natasja fik nogle fine skov-natur billeder, og jeg fik blandt andet arbejdet lidt med lav dybdeskarphed og High Speed Sync.

Billedet her under, er taget med standard indstillingen 1/125, ISO 250, på blænde f/3.2 hvilket giver den slørede baggrund. Jeg brugte en flashudladning på 1/16. Der var egentlig fint med omgivende lysindfald men ret meget skygge, så flashen var fin at have med.

1/125 iso 250 blænde f/3.2 på 85 mm

Jeg syntes det generelt er svært, at tage billeder i skoven med flash, men hvis man arbejder lidt med i sær hvidbalancen, og fotograferer i RAW frem for JPEG, så kan man komme ret langt og minimere mængden og faren for grønstik i ens billeder.

Vi tog chancen alle sammen og kørte ned til vandet for, at mødes ved Søbadet, og skønt det nærmest havde stået ned i stænger det meste af dagen, så var der også lige en halv time hvor det ikke regnede, men det var noget køligt. Her under er det Henrik der er ved at tage billeder ved vandkanten, mens Natasjas mor agerer assistent for os, hvilket hun vist egentlig syntes var lidt sjovt.

Mobilbillede: arbejde ved vandkanten

Jeg ved næsten altid hvad jeg går efter, eller hvad jeg godt kunne tænke mig at prøve når jeg er i gang med et “shoot” Men jeg bruger dog en del tid på at finde ud af, hvad jeg vil have med, så jeg ikke skal slæbe for meget…. skønt nogle nok vil sige det modsatte, at jeg slæber alligevel.

Nuvel på billedet her over brugte vi Henriks kraftige AD600 med en standard reflektor med Bowens-mount. Denne opstilling giver et godt kraftigt og snævert lys.

For det meste benytter jeg fra samme serie Godox AD300 pro, der bruger GODOX egen miniudgave af Bowens-mount, og den klarer faktisk de fleste opgaver og fylder næsten ingen ting. Den yder 350 fulde udladninger og nok det dobbelte i mindre, og skønt jeg er aldrig er løbet tør for strøm, så er det en god investering at have et ekstra batteri.

Jeg bruger den typisk min mobil-flash sammen med en soft-boks, en reflektor eller en almindelig paraply.

Til billedet her under satte vi en ganske almindelig 70 cm paraply på i stedet for reflektoren der til det her foto måske ville give et for hårdt lys.

1/160 ISO 125 på 85 mm f/2.8 flashudladning 1/32

Billedet her over tog jeg godt nok også i farve, men jeg syntes det fungerer bedre i sort/hvid blandt andet fordi jeg lige akkurat her oplevede grønstik i overgangen mellem hår og skovbund, og det var meget svært at få det til at se naturligt ud. Jeg har ikke retoucheret huden særligt meget, fordi jeg bedst kan lide det naturlige look.

Natasja er en super skøn model at arbejde med, og jeg glæder mig allerede til næste gang. Men jeg tror nu nok vi sigter efter noget bedre vejr.

Jeg har valgt, at lægge et par billeder fra dagen ind under mine model billeder. Jeg tænker Henrik viser et par stykker på siden flotte hjemmeside når han er færdig med dem. Den finder i på linket herunder.

Henriks foto hjemmeside: www.nyvangfoto.dk

En dejlig dag i flashlampens skær

Lørdag den 4. marts tog jeg og en god fotoven afsted op til fællesstudiet i Hundslund for, at deltage i en spændende workshop hos John der stod klar sammen med de to super dygtige modeller Camilla Sund Sørensen og Arra Pedersen.

Ganske som altid formåede John og pigerne at sætte en helt fantastisk dejlig ramme for en skøn dag med med både hyggeligt nørderi, og snak om alt fra udstyr over props og temaer. Jeg er især imponeret over pigernes gåpåmod og skal vi sige tålmodighed med os deltagere og Johns evne til at lære fra sig.

For mig handlede det denne gang i sær om det, at arbejde lidt med modellernes smukke lange hår, kontra spil i øjnene.. Jeg elsker helt nede på jorden portrætter med glimt i øjet og fuld skrue på udtrykkene.

Her får i, lige lidt indtryk fra en sjov og lærerig workshop, hvor der var højt til loftet og sindsyg god atmosfære. Foruden mig selv deltog Verner fra Ribe Fotoklub, og Kim fra Himmerland.

Her er Kim ved at fotografere Camilla, hvor der kun bliver brugt en enkelt lampe med grid monteret, alt imens John vist fjoller lidt.

Kim, John og Camilla

Her er Verner ved at fotografere søde Arra, der sidder på en hvid trækasse der er specielt beregnet til formålet. Her bruges der to lamper en fra siden og en hoved lampe, der ikke er med på billedet her.

Her under er det søreme mig selv der er i gang med at fotografere søde og super tålmodige Camilla i pels og lingeri. Jeg syntes det gik mig godt… også selv om man ind imellem kommer til at fjolle lidt rundt, men det skal der være plads til. Tak til Kim for at sende lidt snapshots af den gamle humpelback her.

Mig selv ved at fotografere Camilla

Her under et eksempel på hvad jeg fik ud af mit arbejde med Camilla. Billedet er taget med et Canon R10, med en 28-80 USM monteret. Jeg brugte indstillingerne 1/200, iso 100 på blænde f/7.1 og flashkompensation på 2/3

Model Camilla Sund Sørensen

Her får i lige et sidste eksempel fra en fantastisk spændende workshop. Her er det super dygtige Arra Pedersen, med sit smukke sorte hår der stod for skud. Opgaven var ansigts billeder, med kun en lampe, og da jeg jo elsker low-key, ja så fik jeg det her ud af det. jeg brugte indstillingerne 1/200 sekund, iso 100, blænde f/8.0 flash kompensation 2/3

Model Arra Pedersen

Dråber & Mønstre i Hundslund

Søndag den 15. januar var jeg så heldig, at kunne deltage i endnu en skøn workshop hos John Vestergaard i fællesstudiet i Hundslund ved Odder. Denne gang var emnet dråber og mønstre på portrætter.

Denne gang var jeg afsted sammen med to gode fotovenner Anne-Marie og Henrik der lige som jeg selv, også er medlemmer af Ribe Fotoklub.

Som de tålmodige ofre for vores flittigt arbejdende lukkere stillede Cecilie Ørholst og Nadja Krüger sig til rådighed, og de to var bare helt fantastisk skønne at arbejde med.

Model Cecilie med mønster

Jeg syntes jeg fik prøvet rigtig meget af, blandt andet i forhold til at arbejde med både dråber på hud, hvor du bruger en kombination af babyolie og vand med glycerin der smøres og sprøjtes på huden.

Dråber på Nadja

Det var også en spændende udfordring, at fotografere portrætter mens et mønster projekteres op på modellens ansigt. Jeg fandt ud af, at det efter min mening var lettest, at benytte en rimelig tele til formålet. Mit valg faldt på mit 70-200 f/2.8.

Grunden til jeg valgte netop det objektiv var, at det er lysstærkt og blænden kan man, syntes jeg, sagtens lade være åben på f/2.8. Billedet herunder er på f/4.0. En flash vil overblænde mønstret, og derfor er man som fotograf nødt til at forlade sig på en lidt højere iso og længere lukketid.

Cecilie med mønster

Det var lige en lille appetitvækker fra en fantastisk dejlig dag. Hvis du går og overvejer at gøre lidt mere ud af din fotohobby, så vil jeg endnu engang helt klart anbefale, at tage et kursus, melde dig i en fotoklub eller som jeg deltage i nogle af fotojohns spændende workshops…. OBS! i øvrigt er det en glimrende ting at kombinere tingene.

Du kan læse mere om John og hans workshops på

https://fotojohn.dk/

Nissesjov & Snabelsko

Søndag den fjerde december havde jeg fornøjelsen af endnu engang, at deltage i en skøn workshop hos John Vestergaard i Hundslund. Denne gang var vi to modeller og tre fotografer. Jan fra Kruså, Anders fra Skærbæk og jeg selv fra Brøns. Med som ofre for os fotografer, var de to søde modeller Arra & Chantal.

Holdet den 4. december. Taget af John med mit kamera.

Temaet for denne workshop var egentlig JUL… meeen jeg tror nu det endte med lige dele nisse-sjov, juleskæg og bare hyggelig sjov og ballade…. kort sagt det var smadderskønt at deltage igen.

Jeg kan bare ikke sige det nok gange. Det er simpelthen bare spændende og hyggeligt at deltage i de her workshops hos John. Det er altid forskellige temaer, og både modeller og fotografer varierer fra gang til gang. John & pigerne formår altid sammen med os deltagere, at få skabt en skøn og hyggelig atmosfære, hvor der er rum til alle… især begyndere.

Her får Arra & min nisse Filli Gran sig en hold snak

Når man som amatør fotograf deltager i en workshop, så aftaler man ved hjælp af en modelkontrakt hvordan og hvor de billeder man nu tager må bruges. Når billeder er færdig redigeret, så er det god stil, at man sender man billeder til modellerne, der så kan sige god for, at det er i orden, at man bruger dem. Hvis i vil vide mere om workshops i portrætfoto for begyndere, så kan i besøge Johns hjemmeside via linket herunder.

fotojohn.dk

Portræt hygge i stuen

På en lidt kedelige gråvejrsdag fik jeg besøg af min yngste datter og hendes kæreste. Det var minsandten lykkedes mig, at lokke de unge mennesker til Brøns med løftet om lækker Pizza fra byens Pizaria.

Jeg havde brug for, at finde et par offerdyr så jeg kunne teste både baggrund, opstilling og indstillinger inden jeg skulle fotografere et par andre dejlige unge mennesker.

Baggrund og opstilling af lamper

Jeg havde kort tid forinden investeret i en ny dobbeltsidet foldbar baggrund fra Bresser, rustbrun på den ene side og grå på den anden. Den er supernem at sætte op, og jeg er allerede blevet rigtig glad for den.

Mig selv på den grå baggrund

Det var helt sjovt, at hygge med Cille og Rolf… i øvrigt fik jeg også besøg af en rigtig god ven der også gerne ville afprøve lamper og indstillinger. Det endte med en masse herlige billeder, og pludselig var en regnvejrsdag ændret til en rigtig hygge dag.

Tak til Verner, min dejlige datter Cille og min søde svigersøn Rolf for, at være stakkels uskyldige offerdyr for min… til tider måske lidt tossede hobby.

Cille og Rolf hjemme i stuen

Foto-studie ?

Som amatør fotograf der gerne vil kaste sig ud i portrætfotografering, kan det være rigtig svært, at hitte ud af hvor man skal begynde.

Hvad skal man bruge – Hvad må det koste – Hvordan gør man. Kan jeg hitte ud af det.

Installation of lighting in the photo studio. Photo studio equipment to. 3D Illustration.

Oven nævnte er spørgsmål jeg ofte har stillet mig selv af og til. Det vigtigste er nok, at man gør op med sig selv, hvad man kan lide og hvor megen tid og hvor mange penge man har lyst til at ofre på sigt, og så starte i det små.

Jeg har nogle små råd jeg gerne vil give:

  1. Meld dig ind i en fotoklub.
  2. Meld dig ind i TFP grupper på for eksempel Facebook.
  3. Meld dig til workshops i portrætfoto for begyndere.
  4. Se relevante videoer på Youtube, og abonner på gode kanaler.
  5. Opsøg og snak med lige sindede, deltag i Foto-meetups.
  6. Vær tålmodig.
  7. Invester i det rigtige udstyr… for dig.
  8. Invester i det rigtige software… for dig.

For mig har det betydet rigtig meget, at være medlem af en fotoklub, hvor man som begynder kan få rigtig god hjælp og blive skubbet i den rigtige retning, for eksempel i forhold til køb af udstyr. Man kan rigtig hurtigt købe sig fattig, og her er klubben en rigtig god medspiller.

Man skal heller ikke være bange for at spørge, eksempelvis en etableret fotograf. De fleste vil gerne guide dig, og gør de det på den rigtige måde, så får man jo også lyst til at vende tilbage. Jeg startede selv med, at snakke med en god ven og fotograf, og endte med at købe mine aller første flashlamper af ham. Siden har jeg opgraderet mange gange, og haft rigtig meget udstyr igennem hænderne, både det rigtige, men i den grad også det forkerte.

Rigtig god flashlampe

Jeg købte på et tidspunkt et rigtig fint startsæt, der var alt hvad der bimler og bamler, både softbokse, stativer, lamper og osv…Og det kan man også komme ret langt med hjemme i stuen, men efter noget tid finder man ud af, at det alligevel ikke var det helt rigtige, enten var de for små, eller også var det bare for meget. Hvad gør man så?

Jeg valgte så på et tidspunkt, at samarbejde med nogle gode fotovenner, samt at deltage i både meet-ups og forskellige workshops sammen med fotografer og modeller, og se så begyndte der at ske noget. Ganske langsomt gik det op for mig, at jeg jo slet ikke havde brug for alle mulige mærkelige ting.

Studie i stuen

I dag er jeg på et niveau, hvor jeg føler jeg har rigtig godt styr på hvad jeg skal bruge og hvor megen tid og penge jeg vil bruge på min hobby og mit udstyr.

Det jeg bruger allermest, er min sorte baggrund på billedet herover, og en enkelt flashlampe. Jeg har godt nok tre lamper men jeg bruger som regel blot en enkelt med en softboks som på billedet. Lampen koster omkring 1300 kroner som ny, og softboksen om kring de 800 inklusive et godt kraftigt stativ, dertil kommer naturligvis et kamera og en flashtrigger, men man behøver altså ikke poste tusindevis af kroner i det.

Forleden legede jeg lidt hjemme i stuen sammen mend min store datter, Vi fik taget billeder af både små figugerer, og mit barnebarn. Billedet her under, er taget med et Canon 1100D der kan fås til omkring en plovmand på DBA, og flash triggere der kan snakke med lamperne kan fås fra et par hundrede kroner og op efter.

Hjalte – Foto: Tommy Rasmusen – med Canon 1100D

Her har vi placeret mit dejlige barnebarn Hjalte på stuebordet, vi bruger et gammelt men glimrende Canon 1100D, blot en enkelt lampe og en sort baggrund. Det er det.

Så er der selvfølgelig det her med indstillinger, og det er her meet-ups og workshops kommer ind. Man får mulighed for at suge til sig, og lære en masse guldkorn, blandt andet om standard indstilinger og tips til vaner og metoder der gør dit “shoot” nemmere og helt klart også sjovere.

Typiske indstillinger ved portræt: (eksempel billede af Hjalte herover)

Manuelt program, lukketid 1/200 sekund, iso 100, blænde f/8.0 brændvidde 85 mm.

Håber det gav anledning og mod til at komme i gang, komme videre… bare kaste dig ud i det, og husk det koster altså ikke noget at spørge.

Him self – Fotograf – Cille Louise Rasmussen

Søndag i efterårets tegn

Skønt efteråret har meld sin ankomst med regn, rusk og snottede næser, så pipper solen alligevel frem bag de regntunge skyer i ny og næ.

Selv om jeg selv er godt forkølet, så skulle jeg naturligvis ud og trække lidt frisk luft. Det blev ikke til så meget, bare en lille gåtur til parken og byens hyggelig gadekær.

Man har jo lov til, at være lidt heldig en gang i mellem. Jeg var så heldig, at rende ind i både Mariehøner, Guldsmede og en masse flittige bier. Det var ret tydeligt, at insekterne skal have indfanget den sidste energi fra både solen og blomsternes saft, inden kulden sætter ind. Med mig havde jeg en 70-200 mm f/2.8 og et par mellemringe.

Mosaik Guldsmed – close up med 36 mm mellemring.

Selv om jeg både hostede og spruttede, så lod dyrene mig nu alligevel komme ganske tæt på, de var vist mere optaget af at suge både sol og nektar. I sær bierne kunne jeg komme ret tæt på. Det var ganske svært, fordi det både bæste og regnede en del.

Flittig bi – close up med 20 mm mellemring.

Jeg plejer kun ganske sjældent, at kase mig ud i decideret makro fotografering, og jeg ejer ikke noget fancy eller dyrt dedikeret makroudstyr. Jeg bruger bare min 200 mm tele sammen med et par prisbillige mellemringe, og det ser da ud til, at gå ganske godt.

Mariehønen Evigglad – Close up – 20 mm mellemring.

Nu har jeg skrevet lidt om min søndag ved gade kæret. Hvad syntes du?